Flytta in/ut

ADRESSÄNDRING
När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket www.skatteverket.se/flytta  så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag.  Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring www.adressandring.se. Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta lägenhetsnumret i husets entré, på din ytterdörr, på ditt postfack eller i ditt kontrakt. Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan.

 

AVFLYTTNINGSBESIKTNING
Ring kontoret på 0345-408 40 ett par veckor innan avflyttning för att beställa besiktning. Efter hyrestidens slut ska samtliga nycklar till lägenheten lämnas till besiktningsmannen. Vid besiktning ska lägenheten vara städad/tom samt spis, kyl och frys ska vara utdragna. Eventuell trädgård samt uteplats ska vara klippt och iordningsställd.
Samtidigt vill vi påpeka att frånsett normalt slitage ska du som hyresgäst lämna lägenheten i ursprungligt skick och väl avstädad. Är inte detta gjort till avflyttningsdagen kommer vi att utföra eventuell städning och återställning av lägenheten på din bekostnad samt fakturera eventuellt hyresbortfall. Detta gäller även förråds- och vindsutrymmen.
Det är viktigt att du själv är närvarande vid besiktningen för att undvika tvist om eventuella reperationskostnader som kan komma att avkrävas. 
Om en ombesiktning krävs, debiteras ni med f.n. 1250 kr.

 

HEMFÖRSÄKRING
Ett villkor för att hyreskontraktet skall gälla är att hyresgästen tecknar hemförsäkring. Bekräftelse på tecknad hemförsäkring ska uppvisas i samband med nyckelutlämning.
”Bor du i hyresrätt behöver du en hemförsäkring som skydd för dina saker. En hemförsäkring är också bra att ha av andra anledningar, som att den innehåller ett reseskydd, ett ansvars- och ett rättskydd. Reparationer och underhåll av lägenheten är hyresvärdens ansvar, så du behöver inte ha försäkringar som täcker det, men om du skulle råka orsaka en skada kan din hemförsäkring oftast ge ersättning om du får ett krav från hyresvärden. Dock inte vid onormalt slitage eller skada som är orsakad av hyresgästen blir densamme återbetalningsskyldig”

 

INFLYTTNING
Du har normalt tillträde till din nya lägenhet från kl 12.00 den dagen ditt hyresavtal börjar gälla.
Tänk på att inflyttningsdagen inte alltid sammanfaller med den 1:a i månaden. Detta beror på hur helgdagarna infaller. Hyreslagen säger att du har tillträde från kl 12.00 första vardagen i månaden.
Exempel: Infaller den 1/3 på en lördag har du tillgång till lägenheten måndagen den 3/3 kl. 12.00.

 

OMFLYTTNING 
Omflyttning betyder att man flyttar från en av våra lägenheter till en annan som också ägs av oss. Innan du blir erbjuden en ny lägenhet krävs:
-  Att du bott i samma lägenhet i minst ett år.
-  Inga hyresskulder på den nuvarande lägenheten.
-  Kreditupplysning.
-  Inga störningar eller skador i den nuvarande lägenheten.
-  Besiktning i nuvarande lägenhet.

 

UPPSÄGNING/AVFLYTTNING
Du måste skriftligen säga upp ditt hyresavtal och skicka eller lämna denna uppsägning till oss. På sidan 2 av ditt hyresavtal finns ett uppsägnings-formulär som du kan använda när du säger upp din lägenhet.
För lägenheter är uppsägningstiden tre (3) månader vilket innebär att hyresavtalet upphör att gälla tidigast vid det månadsskifte som infaller tre (3) kalendermånader efter uppsägningen. Om du vill lämna din lägenhet tidigare kan du framföra detta som ett önskemål.
Exempel: Säger du upp din lägenhet 22/1 så gäller kontraktet till den 30/4.
När någon avlider är uppsägningstiden en (1) månad vilket innebär att hyresavtalet upphör att gälla tidigast vid det månadsskifte som infaller en (1) kalendermånad efter uppsägningen. Förutsättningen är att lägenheten säges upp inom en (1) månad efter dödsfallet, i annat fall blir det tre (3) månaders uppsägningstid.
Exempel: Om lägenheten sägs upp 22/1 så gäller kontraktet till den 28/2.
Uppsägning blankett (112kB pdf)

 

SAMBO/SEPARATION
Vill man att någon ytterligare skall stå på kontraktet ta kontakt med kontoret. Vi har samma prövning som mot en ny hyresgäst, dvs. tar kreditupplysning, kollar med nuvarande hyresvärd samt kollar med arbetsgivaren om anställningsform.
Vid separation och båda står på kontraktet måste vi ha en skriftlig uppsägning av personen som ska flytta. Uppsägningen är normalt innevarande månad plus tre månader. Kvarvarande hyresgäst ska godkännas av hyresvärden innan omskrivning av kontraktet sker. Exempel: Sägs kontraktet upp 22/1 så gäller kontraktet till 30/4.

 

VISNING AV LÄGENHET
Du som avflyttande hyresgäst måste visa lägenheten för den som får erbjudande om att flytta in efter dig. Visa även tvättstuga, förråd och soprum. Normalt är det en person som får möjlighet att titta på lägenheten, skulle denna inte tacka ja till erbjudandet efter visningen kommer ytterligare personer få möjlighet att titta på lägenheten.
Du måste vara beredd att visa lägenheten tills dess att vi har hittat en ny hyresgäst.