Trivsel / Trygghet

 

Djur

Om Du har katt, hund eller annat husdjur måste Du se till att de inte skadar eller förorenar utrymmen i och runt fastigheten. Husdjuren får heller inte störa Dina grannar, t.ex. springa lösa i trappuppgångar, på gårdsplaner eller i planteringar. Det är särskilt viktigt att djuren hålls borta från barnens lekplatser. Då hunden uträttat sina behov ska hundägaren givetvis plocka upp det hunden uträttat. Du som har katt bör se till att ha katten i sele. Det är inte tillåtet att ha djuruppfödning i lägenheten. Tänk också på att det finns hundar som inte vill lämnas ensamma i lägenheten och därför ylar och skäller, vilket stör grannarna.

Kamphundar, ormar, skadedjur m.fl. är ej tillåtna i lägenheten.

Mata inte fåglar från balkong eller uteplats. Det kan leda till att råttor och möss lockas till huset för att sedan ta sig in.

 


Skadedjur

Upptäcker Du skadedjur i lägenheten t.ex. möss och myror tar Du som hyresgäst själv kontakt med Hallandssanering/Länsförsäkringar som Bofast AB har avtal med, då de alltid vill ställa frågor till den drabbade samt bestämma tid för ev. sanering.

Svenljunga kommun

Tranemo kommun


Kontakta kontoret 0345-408 40

Falkenberg kommun

Gislaveds kommun

Gnosjö kommun

Hylte kommun

Ljungby kommun

Vaggeryd kommun

Värnamo kommun

Hallandssanering, Jonas Skoglund 0724-547 804 


Snöröjning/Sandning       

Hyresgäster boende i parhus ansvarar själv för snöröjning och sandning av  entrégång och bilplats.

 


 

Sophantering

Tänk på att sortera Dina sopor så inte kärlen blir överfulla. Endast hushållssopor får slängas i kärlen. På återvinningscentralerna kan Du lämna en mängd olika förpackningar och papper (tidningar, tidskrifter) batterier, textilier m.m.  Återvinningsstationerna är utrustade med behållare för: Papper, pappersförpackningar, färgat och ofärgat glas, metallförpackningar, hårda plastförpackningar, batterier och icke brännbart.

I det gröna kärlet slänger Du brännbara hushållssopor, som inte är förpackningar. Ex. toalettartiklar, städartiklar, kladdiga förpackningar, kattsand och spån från smådjursburar i sluten påse mm.

Matavfall                                                                                                                       

För boende i vissa kommuner sorteras matavfallet ut.

I det bruna kärlet slänger Du matrester ex. frukt och grönsaksskal, kaffesump, tepåsar, kyckling/köttben, fisk- och skaldjursrens, äggskal- och brödrester m.m.

Använd den hållare och de papperspåsar Du har fått i lägenheten. De är anpassade för att ge god ventilation.

Ett tips är att låta matavfallet rinna av i slasken innan Du lägger ner det i papperspåsen, byta påsen minst var tredje dag eller oftare för att undvika lukt och att påsen går sönder.

Gäller för boende i Hylte kommun.                                                              

Önskar Du fler bruna papperspåsar kan dessa hämtas på Bofast AB´s kontor, Bruksgatan 2 Hyltebruk eller hos Sandahls 0370-51 60 00

Länkar till återvinningscentraler i Ale kommun, Falkenberg kommun, Gislaved kommun, Gnosjö kommun, Hylte kommun, Ljungby kommun, Svenljunga kommun, Tranemo kommun, Vaggeryd kommun, Värnamo kommun.

 


 

Säkerhet/Brandinformation

Brandvarnare-ett måste
Röktesta Din brandvarnare regelbundet genom att exempelvis hålla en utblåst tändsticka under brandvarnaren. Det är hyresgästens ansvar att kontrollera batteriet och även ersätta desamma vid behov i brandvarnaren.

Investera i en handbrandsläckare
För bostäder rekommenderar räddningstjänsten pulversläckare på minst sex kilo.

Glöm inte släcka levande ljus
Släck levande ljus innan Du lämnar rummet. Gå gärna en kontrollrunda innan läggdags eller innan Du ska gå hemifrån.

Var försiktig när Du lagar mat
En brand i en bortglömd kastrull kan lätt ta sig uppåt i en igenfettad spisfläkt och vidare i husets fläktsystem. Tänk på att aldrig släcka branden med vatten. Kväv istället elden genom att lägga på ett lock. Glöm inte heller att rengöra spisfläkten med jämna mellanrum.

Förebygg anlagda bränder
Håll dörrar till vind och källare låsta för att förhindra att obehöriga tar sig in i fastigheten. Barnvagnar, cyklar eller möbler som placeras i trapphuset kan både antändas och försvåra en utrymning.

När Du inte kan släcka elden själv
För att förhindra brandspridning i lägenheten måste dörren till rummet där det brinner stängas. För att begränsa rökspridning i trapphuset måste siste man som lämnar lägenheten stänga dörren. Larma 112 och varna dina grannar.

Vid brand någonstans i huset
Stanna kvar i lägenheten. En normallägenhet står emot en brand i cirka en timma. Våta handdukar hjälper att täta runt dörren och i brevinkastet. Gå aldrig ut i ett rökigt trapphus och använd inte hissen om det brinner.
Larma 112 och varna andra från fönster och balkong.

Om det börjar brinna!

RÄDDA – VARNA – LARMA - SLÄCK

För mer information om brandsäkerhet klicka här.

 


 

Trivsel/Trygghet

Att bo i flerfamiljshus kräver givetvis att Du tar hänsyn till Dina grannar. Detta gäller såväl att se till att Du inte stör men också att Du ibland måste acceptera att Du hör Dina grannar.

Att bo i hyreslägenhet kräver att man visar hänsyn till varandra. Blir Du störd tycker vi alltid att det är bra om Du börjar med att försöka prata med Din granne. Kanske har han eller hon inte förstått hur det t.ex. låter i Din lägenhet.

Du kan naturligtvis också kontakta oss för att ta denna diskussion om Du av någon anledning inte vill göra det själv.

Om Du stör Dina grannar upprepade gånger och inte vidtar rättelse vid tillsägning riskerar Du att bli av med Ditt kontrakt.

 


 

Tvättstugor

Tvättstugan är ett av de viktigaste gemensamma utrymmena i hela huset och platsen där många goda grannrelationer skapas, men det är också en plats där konflikter kan uppstå. Följ reglerna och lämna alltid tvättstugan i det skick som Du vill finna den. Här gäller det att alla i huset hjälps åt för att tillsammans få det fint och trevligt i tvättstugan.

Tvättstugan bokas med en tvättcylinder eller skriftligt på papper. Respektera de bokade tiderna och tvätta inte på andra tider än tvättiderna.

Här nedan är ordningsregler vi vill att ni följer i tvättstugan:

- Husdjur får inte vistas i tvättstugan.                                                                      

- Det är inte tillåtet att röka i våra gemensamhetsutrymmen.     

- Tvättning av mattor är inte tillåtet.

- Det är heller inte tillåtet att färga eller bleka kläder i tvättmaskinerna.      

- Lämna tvättstugan så att nästa hyresgäst kan komma till i tid. Det gäller även torkskåp och torkrum.       

- Rengör tvättmedelsfack, ta bort luddrester i torktumlaren och torka av maskinerna.

- Sopa och torka av golven, och även andra inventarier om det behövs.

- Låt tvättstugans inventarier och städmaterial vara kvar i tvättstugan.

Anmäl genast om du upptäcker fel på maskinerna eller i tvättstugan. Du kan göra felanmälan via mina sidor.